Çocuklarda Hipertansiyonu Küçümsemeyin! İşte Belirtiler.

Çocuklarda Hipertansiyonu Küçümsemeyin! İşte Belirtiler.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) bilinenin aksine sadece yetişkinleri etkilemiyor. Yenidoğan döneminden itibaren her yaşta hipertansiyon görülebilirken; çocuklardaki hipertansiyonun doğumsal olan bazı durumlar dışında aynı erişkinlerde olduğu gibi birçok sebebi olabiliyor. Hipertansiyon vücuttaki tüm damar sisteminin duvar yapısını bozarak, aynı erişkinlerde olduğu gibi beyin, göz, kalp, böbrek gibi hayati organlarda önemli sonuçlara yol açabiliyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, çocuklarda yaklaşık yüzde 3-5 oranında hipertansiyon bulunduğunu gösteriyor. Yetişkinler açısından son derece önemli olan bu sorun çocukluk çağında erişkinlerden farklı seyrediyor. Erişkinlerde hipertansiyon vakalarının yaklaşık yüzde 90’ında herhangi bir neden bulunmuyor. Ancak şişmanlık, sigara, kötü beslenme, ailesel yatkınlık gibi risk faktörlerinden söz ediliyor. Bu grup hipertansiyona birincil hipertansiyon deniyor. Hipertansiyon vakalarının kalan yüzde 10’u da eşlik eden bir hastalığa bağlı gelişen ikincil hipertansiyon olarak adlandırılıyor. Buna karşın çocukların yüzde 15’inde birincil , geri kalan yüzde 85’inde de ikincil hipertansiyon görülüyor.

Bebeklerde hipertansiyonun sık nedenleri böbrek hastalıkları (en sık), prematür doğum, akciğer ve kalp hastalıklarıdır. Akciğer hastalıkları arasında prematür bebeklerin akciğer hastalığı bronkopulmoner displazi, aort damarının bir bölümünde darlık yani aort koarktasyonu akciğer ve kalp hastalıkları için örnek verilebilir.

Hipertansiyon yetişkinlerde daha sık görülür. Ancak çocukluk çağında obezitenin yaygınlaşması ile hipertansiyon sıklığı çocuklarda artmaktadır. Spesifik bir nedenin bulunamadığı durumlarda ve ailevi yatkınlık olan durumlarda “esansiyel hipertansiyon” adı verilir.

Steroidler, doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler), bazı ilaçlar, alkol ve bazı uyarıcı ilaçlar da hipertansiyona neden olabilir.

 

Çocuklarda Hipertansiyon Belirtileri

Hipertansiyon genellikle çocuğun rutin muayenesi sırasında yani çocukta bir yakınmaya yol açmamışken belirlenmektedir. Ancak bazen de özellikle ani kan basıncı yükselmelerinde baş ağrısı, bulantı, kusma, kulak çınlaması, çarpıntı, aşırı terleme, yorgunluk hissi gibi belirtiler görülebilmektedir.

Tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon kalp, beyin, böbrek ve gözlere zarar verebilir. Fakat hipertansiyon erken tespit edilir, takip ve tedavi edilirse çocuklarız aktif ve normal bir yaşam sürebilir.