20 Nis Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğu
Çocuklarda kalp ritim bozukluğu, kalbin normalden yavaş, normalden hızlı veya düzensiz hızda çalışmasıdır. Kalpte yapısal bozukluk olsun ya da olmasın, kalbin kasılmasını ve gevşemesini düzenleyen sistemdeki tüm bozukluklar Kalp Ritim Bozukluğu olarak adlandırılmaktadır.
Çocuklardaki kalp ritim bozukluğunun sıklığı ve klinik önemi yetişkinlerde görülenlerden farklıdır. Kalp Ritim Bozukluğu bebek ve çocuklarda kısmen nadir görülse de, bu problemlerin tanınması çok önemlidir. Kalp, normal hızının dışında çalıştığında kalp kası vücuda yeterli kan pompalayamaz, bunun sonucu olarak da
- Baş dönmesi
- Halsizlik
- Göğüs Ağrısı
- Bayılma
- Çarpıntı (göğüste kanat çırpması ya da vurma hissi)
- Nefes darlığı
gibi şikâyetler ortaya çıkabilir, ritim bozukluğu ciddi olursa kalp yetmezliği hatta şok gelişebilir.
Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğu kalp hızı ile de alakalı bir konudur. Buna göre normal kalp hızı yaşa göre değişmektedir. Diğer bir ifade ile yaş küçüldükçe kalp atım hızı da artar. Dolayısıyla, yetişkinler için kullanılan Bradikardi (dakikada 60 atımdan az) ve Taşikardi (dakikada 100 atımdan fazla) sınırları bebek ve çocuklar için söz konusu değildir.
Çocukların istirahatteki normal nabız sayısı:
- Bebek (0-3 ay): 100-150/dakika
- Küçük çocuk (1-3 yaş): 70-110/dakika
- Çocuklar <12 yaş: 55-85/dakika
Yaşa göre istirahattaki normal kalp hızı değerlerini bilmek Ritim Bozukluğu tanımını yapabilmek için çok önemlidir.
Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğu Nedenleri
Çocuklarda kalp ritim bozuklukları tek başına ortaya çıkabildiği gibi, çocuk kalp hastalıkları gibi başka nedenler sonucu da ortaya çıkabilir. Bazı aritmi tipleri ise genetik geçişlidir. Eğer aile bireylerinin birinde genetik aritmi varsa, diğer bireylerinde de bu aritmi ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Aritmi, yapısal olarak tamamen normal olan kalplerde ortaya çıkabilir, bazen de kardiyak anormalliğin bulgularından biri olabilir. Çocuklarda ritim bozuklukları bazen de kandaki biyokimyasal dengedeki değişimler, kalbi etkileyen enfeksiyonlar gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir.
Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğu Tanısı
Çocuklarda kalp ritim bozukluğundan şüphelenilen hastalar hem ritim bozukluğunun olası nedenleri tespiti amacıyla, hem de doğru tedavi almaları için mümkünse çocuk elektrofizyoloji eğitimi almış bir çocuk kardiyoloğu tarafından değerlendirilmelidir. Muayene dışında kalp şeridi de denilen elektrokardiyografi (EKG) mutlaka çekilmeli, ekokardiyografi yapılmalıdır.
Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi
Çocuklarda bazı ritim bozuklukları geçici olsa da çoğu kalıcıdır. Özellikle hızlı ritim bozuklukları genellikle doğumsal kalp hastalıklarından kalpte olan fazla elektrik ileti yollarına bağlıdır. Hastanın yaşı, ritim bozukluğunun tipi ve derecesine göre ilaç tedavisi verilir ya da ablasyon adı verilen çoğu hastada iyileşme ile neticelenen işlem yapılır. Ritim bozukluklarının bir kısmı,-özellikle bebeklik döneminde ortaya çıkan ritim bozuklukları- zamanla düzelme eğilimi vardır. İlaçlar sadece ritim bozukluğunu baskılar, kesin çözüm değildir. Eğer hızlı ritim bozukluğu 5 yaşından sonra devam ediyorsa, bu durumlarda ablasyon dediğimiz, kalpteki anormal ritim bölgesi dondurularak veya dağlanarak tedavi edilir ve hastaların yaklaşık %95 inde iyileşme mümkün olur.