08 Şub Doğmamış Bebeğe Kalp Ameliyatı
Doğmamış bebeğe kalp ameliyatı ile ilgili Hürriyet Gazetesi tarafından, 08.02.2012 tarihinde yapılan röportajdan derlenen haber.
TÜRK doktorlarının gerçekleştirdiği yüz, kol ve bacak naklinin gündemde olduğu bu günlerde Türkiye’de sağlık alanında bir ilk daha yaşandı. Ankara’da iki doktor, akciğer atar damar kapağının tamamen kapalı olması nedeni ile kalbin sağ tarafı gelişmeyen ve özürlü doğma ihtimali çok yüksek olan bebeğin kalbine anne karnında müdahale etti. Bebeğin sağlık durumu iyi ve kalbi artık gelişiyor.
Dünyada uygulanıyor
Riski çok yüksek olan ve akciğer atardamar kapağına dünyada ancak 20’ye yakın hastada uygulanmış bu işlem, Türkiye’de ilk defa Zekai Tahir Burak Eğitim Hastanesi’nde Çocuk Kalp Uzmanı Doç. Dr. Tuğçin Bora Polat ve Perinatolog Doç. Dr. Nuri Danışman tarafından gerçekleştirildi. Ameliyatla ilgili bilgi veren Polat, şunları söyledi:
Cerrahi müdahale şarttı
“Karşılaştığımız bu vakada Zeynep Hanım hamileliğinin 24. haftasında bebeğin kalbinde kireçlenme tanısıyla Çocuk Kardiyolojisi ünitesine başvurdu. Fetal ekokardiyografik değerlendirme sonrası aslında bebeğin kalbinin sağ tarafının gelişmediğini, bunun sebebininse akciğere giden kapakta kan akışının olmadığını tespit ettik. Bu nedenle bebeği takibe aldık. Takiplerimizde bebeğin hastalığı ilerlediğini gördük. Anne karnında bebeğe müdahale etmezsek özürlü doğma ihtimali kaçınılmazdı. Üstelik çocuk doğduktan sonra büyük bir ihtimalle her birisi kritik birden fazla cerrahi müdahaleye de gerek olacaktı.
Bebek anne karnında uyutuldu
Bu nedenle aile ile konuştuk. İşlemin Türkiye’de ilk kez yapılacağını söyledik. Bize güvendiler ve uygulamamızı istediler. İşlemi ultrasonografi altında yaptık. İlk önce bebeği anne karnında işlem esnasında hareket etmemesi için uyuttuk. Dünyada bu işlemler yapılırken anne de uyutuluyor ama biz anneyi uyutmadan bu müdahaleyi gerçekleştirdik. İçinden anjiyo balonu geçirebildiğimiz yaklaşık 1 milimetre çaplı özel iğneler kullandık. Anne karnına göbekten bu iğne ile girdik. Daha sonra bebeğin de kalbini hedefleyerek işlem uygulayacağımız damara yaklaştık. Kapalı olan bu damar kapağını iğne, kullandığımız balonlar ve teller yardımıyla olabilecek en geniş çapı olan 4 mm kadar genişlettik. Üstelik bu işlemler sonrası sık görülen bebeğin hayatını tehdit edebilecek kalp zarı içine kanama komplikasyonu ile de karşılaşmadık. İşlem sonrası ilk bulgularımız ümit verici.”
Dünyada çok az yapılıyor
Doç. Dr. Nuri Danışman ise bu hastalığa tanıyı koymamanın, işlemin ve çocuğu yaşatmanın gerçekten çok zor olduğunu belirterek, “Tüm risklere rağmen sorunsuz geçen bir işlem gerçekleştirdik. ‘Fetal Kalp Girişimi’ anne karnında yapılan müdahalelerin en zorlarından biri. Zaten dünyada çok az yapılmasının nedeni de bu” dedi.
İsim babası doktorlar olacak
Anne adayı 28 yaşındaki Zeynep Yıldırım ise üçüncü bebeğinde böyle bir sorun yaşadığı için üzgün olduğunu, ancak doktorların başarılı bir işlemle bebeğini hayatta tuttukları için de umudunu her zaman koruduğunu söyledi. Yıldırım, “31 haftalık hamileyim. Bebeğimize onu hayata bağlayan hocalarımızın isimlerini koyacağız. Nuri Tuğçin bebeği sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.