22 Şub Doğumsal Kalp Hastalıkları Belirtileri
Kalp hastalıkları sadece yetişkinlerde görülmemekle birlikte çocuk ve bebeklerde çok sayıda farklı çeşidi ile karşımıza çıkmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda görülen kalp hastalıkları doğuştan yani doğumsal (konjenital) olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir.
Doğumsal kalp hastalığı (konjenital kalp defekti), kalpte doğuştan gelen bir anormallik olmasıdır. Kalp kapakçıklarında, kalbin duvarlarında veya kalpten çıkan ana damarlarda olabilir. Kalp yapılarındaki bozukluklar farklı farklıdır. Bazı doğumsal kalp hastalıkları çok ciddi bir sağlık sorununa yol açmazken bazıları ise yaşamı tehdit edebilecek ölçüde ciddi sonuçlar doğurabilir.
Doğumsal Kalp Hastalıkları Belirtileri
Doğumsal kalp hastalıklarının farklı belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtiler rutin kontrollerde veya anne babanın fark etmesiyle tanı koydurucu olabilir. Bunların başlıcaları yenidoğan ve bebeklik çağında emerken yorulma, terleme ve emmeme, buna bağlı olarak kilo almada güçlük çekmedir. Sık sık soluk alıp verme, zorlu solunum buna bağlı olarak morarma dudakların, yüzün, cildin, el ve ayak parmakların mavi-mor renk görünmesi, çarpıntı, çabuk yorulma, göğüs ağrısı da başlıca belirtiler arasında sayılabilir. Tüm bunların toplamında ise gelişme bozukluğu ve bebeğin huzursuz olması belirtilere eklenebilir.
Doğumsal Kalp Hastalıkları Tedavisi
Doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi; kalpteki hasarın büyüklüğü, çocuğun yaşı ve genel durumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak yapılır. Kalpteki küçük kusurlar, çocuk büyüdükçe kendiliğinden düzelebilir. Bu gibi durumlarda çocuğun kalple ilgili ciddi bir sıkıntısı yoksa tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Çocuk düzenli aralıklarla Çocuk Kalp Uzmanı tarafından kontrole çağrılarak izlem yapılması yeterli olur. Ancak kalpteki sorunun ciddi boyutta olduğu veya çocuğun bu sorun nedeniyle sıkıntı yaşadığı durumlarda vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.