22 Ağu Fetal Ekokardiyografi
Değerli anne ve babalar maalesef ki her yüz çocuğumuzdan biri kalp hastalığı ile doğmaktadır, buna doğumsal kalp hastalıkları olarak adlandırıyoruz.
Sevgili anne ve babalar bu sayfamızdaki yazının amacı doğumsal kalp hastalıkları ile doğabilecek bebeklerinizin sağlığına kavuşmasında katkıda bulunmak, en yalın dille sizleri aydınlatmaktır.
Doğacak olan bebeklerdeki kalp hastalıklarının tanısını 18-23. gebelik haftasında bebek kalbini ultrason ile görüntüleyerek (fetal ekokardiyografi) koymaktayız. Fetal ekokardiyografi bu konu da yetkin çocuk kardiyologları tarafından uygulanır ve önemli tecrübe gerektirir.
Kliniğimizde Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk kardiyolojisi kliniğimizde fetal ekokardiyografi Prof Dr Tuğçin Bora Polat tarafından yapılmaktadır. Bu işlem sonrası tanı almış ciddi kalp hastalığı olan bebeklerin doğum ve doğum sonrası sürecini siz anne ve babaların kafanızda soru işareti kalmayacak şekilde üstlenmekteyiz. Bilmenizi isterim ki deneyimli ve uzman kadromuzla kalp sorunları yaşayan binlerce kalp hastası yavrumuzu sağlığına kavuşturduk ve kavuşturmaya devam etmekteyiz.
Çocuk kalp hastalıklarına dair kafanıza takılan her konuda Whatsapp hattımız ya da telefonla ulaşarak, sorularınızı paylaşabilir ve bizlere kolayca ulaşabilirsiniz. Kalbiniz rahat olsun, sizinle ilgilenecek, empati kuracak ve en uygun tedavi yöntemlerini önerecek bir kadro telefonun diğer ucunda olacaktır.
Şimdi konuyu detaylandırma zamanı!…
Çocuk Kardiyolojisi bölümünde; anne karnındaki bebeğin kalbinden başlayarak, 21 yaş bitimine kadar olan fetüs, bebek, çocuk, ergen ve erişkin, edinsel kalp hastalıkları ve doğumsal kalp hastalıklarının tanı, tedavi ve takibini
Fetal ekokardiyografi yöntemi ile anne karnındaki bebeklerde kalp hastalığı tanısı koymak mümkün olmaktadır. Kalbin gelişmiş ultrason cihazlarıyla ile incelenmesi temeline dayanır.
Optimal sonuç alabilmek için sıklıkla gebeliğin 18-23. haftaları arasında detaylı fetal ekokardiyografi işlemi yapılır. Şüpheli bir bulgu saptanması durumunda gebeliğin her döneminde yapılabilir. Bu inceleme ile bebekteki yapısal kalp anomalileri yüksek oranda teşhis edilebilir.
Gebelikte kalp hastalığı tanısı konulduğu zaman;
- Çok ağır kalp hastalığı olan bebekler örneğin kalbin sol karıncığının gelişmediği “hipoplastik sol kalp sendromunda” olduğu gibi doğumdan sonra da yapılacak çok fazla müdahale olmadığı hastalıklar için ailenin isteği ile tıbbi gebelik sonlandırması mümkün olabilir.
- Önemsiz kalp delikleri, hafif damar darlıkların varlığında ise doğuma kadar bu deliklerin kapanabileceği, damar darlığının çocuğa zarar vermeyeceği ifade edilip ailenin endişeleri giderilebilinir.
- Ancak bazı kalp hastalıklarında doğum sonrası birden çok anjiografik ve cerrahi girişimler gerekebilir, bu riskler aileye anlatılarak hamileliğin sonlandırılıp sonlandırılmasına karar verilebilir.
Fetal ekokardiyografik değerlendirme özellikle anne karnında tanı konulan ağır kalp hastalıkları önceden tespiti noktasında son derece önemlidir. Bu bebeklerin gerekli girişimlerin yapılabileceği merkezlerde doğması, acil uygulanacak tedavi ve yoğun bakım koşullarının sağlanması bebeklerin karşılaşabileceği önemli sorunları önler.
Sevgili anne ve babalar, umarız bu blog yazısı sizin için değerli ve aydınlatıcı olmuştur. Unutmayın, çocuklarımızın sağlığını hayatınızın en önemli yatırımıdır ve en iyi haliyle korumak sizin elinizde. Sağlıcakla kalın…