Kateterle Patent Duktus Arteriyozus (PDA) Kapatma

Kateterle Patent Duktus Arteriyozus (PDA) Kapatma

Kateterle Patent Duktus Arteriyozus (PDA) Kapatma

Afrika ülkelerindeki yetersiz sağlık sektörü ve Türk doktorlarının süreçleri başarılı bir şekilde yönetmesi ile hastaların Türkiye’yi tercih etmelerine sebep oluyor.

Patent Duktus Arteriosus (PDA) Nedir?

Patent Duktus arteriozus, kalpten çıkan 2 büyük atardamarı (aort ile akciğer atardamarı) birbirine bağlayan bir damardır. Bu damar doğumdan sonra kapanması gereken sürede kapanmayıp açık kalırsa patent duktus arteriozus (PDA) olarak adlandırılır.

Patent Duktus arteriozusun doğumdan sonra kapanmaması prematüre (37. gebelik haftasından önce doğan) bebeklerde sık görülür, ancak bazen zamanında doğan bebeklerde de kapanmayabilir. Çoğu çocukta, PDA’nın nedeni bilinmemektedir. Bazı çocukların PDA ile birlikte farklı doğuştan kalp hastalıkları da olabilir.

 

Kateterle Patent Duktus Arteriyozus (PDA) Kapatma Nedir?

Küçük PDA’lar genellikle hayatın ilk aylarında kendiliğinden kapanırlar. Kapanmayan küçük PDA’lara, cerrahi müdahale veya diğer tedaviler gerekli olmaz. Küçük PDA’lar az miktarda kan geçişine neden oldukları için kalp ve akciğerleri yormazlar ve bebeklerin gelişimini etkilemezler.

Günümüzde daha yaygın olarak PDA kapatmada dukt okluder cihazları kullanılamaktadır. Dukt okluder cihazları transkateter kapatmada kullanılan etkili ve güvenli yöntemlerdir. Kateter toplardamarlar yolundan ilerleyerek kalbin sağ tarafından geçirilerek taşınır ve PDA kapatılır.

Çocuk kalp hastalıkları sebebi ile ülkemize gelen Afrikalı minikler, İstanbul Beykent Üniversitesi Hastanesinde Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat ve ekibi tarafından tedavi edildi. Tedavi süreçleri başarılı bir şekilde tamamlanan minikler sağlıkla evlerine uğurlandı.