10 Ağu Çocuklara Efor Testi Neden ve Nasıl Yapılır?
Çocuk kardiyolojisi, anne karnındaki gelişim süreci ile 18 yaşa kadar olan kişilerin kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi kapsamaktadır. Canlı doğan her 1000 bebeğin yaklaşık 9’unda Doğumsal Kalp Hastalıkları görülmektedir. Bu anomalilerin bazıları kendiliğinden iyileşme gösterecek nitelikte olsa da bazıları ancak ameliyatla tedavi edilebilmektedir. Erken tanı ve teşhisin oldukça önemli olduğu kalp rahatsızlıkları, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı öne sürülse de çoğunun nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir.
Çocuk kalp hastalıklarında uygun tedavi uygulanabilmesi için doğru tanı konulması oldukça önemlidir. Öncelikle aileden öykünün dinlenmesi, fizik muayene ve Çocuk kalp uzmanı gerekli gördüğü durumlarda muayene bulguları göz önünde bulundurularak bazı testler uygulanır.
Efor Testi Nedir?
Efor Testi, kalp-damar hastalıklarının tanı ve takibinde yaygın olarak kullanılan bir testtir. Efor Testi, kişiye belli kriterlere uygun şekilde egzersiz yaptırılarak doğumsal kalp hastalığının varlığı, kalbin kapasitesinin ölçümü, aktiviteye bağlı olarak gelişen semptomların varlığı ve kalbin stres altındaki durumunu gözlemlemek amacıyla yapılan testtir. Efor Testi sırasında göğüs bölgesindeki deri üzerine yapıştırılan elektrotlar yardımıyla eş zamanlı olarak uygulanan EKG ile nabız ve tansiyon gibi pek çok veri elde edilir.