Çocuklarda Kalp Kasılma Bozukluklarının Tanısı ve Tedavisi

Çocuklarda Kalp Kasılma Bozukluklarının Tanısı ve Tedavisi

Miyokardit ve Kardiyomyopati Etkin Tanısı ve Tedavisi

Çocuklarda çeşitli nedenlerle kalp kası hücrelerinde işlev kaybı görülebilir. Bu, kalp kası dokusunun esas görevi olan kasılma fonksiyonunu zayıflatabilir ve genellikle kardiyomyopati adı verilen geri dönüşümsüz bir kalp kası hastalığına dönüşebilir. Bu durum, birçok hastada kalp nakline kadar ilerleyen bir sürecin başlangıcı olabilir.

Kış aylarında geçirilen bazı solunum yolu hastalıkları da kalp kasını etkileyebilir. Sonuçta, bu hastalıklara neden olan mikroorganizmalar (genellikle virüsler), kalp kasında iltihaplanmaya neden olabilir. Bu duruma miyokardit yani kalp kası iltihabı diyoruz ve bu, en sık rastlanan kalp kası iltihaplanma nedenidir. Etken virüs ortadan kalksa bile bu inflamasyon süreci devam edebilir ve kalbin fonksiyonlarını bozabilir.

Metabolik bozukluklar (kalbi etkileyen gereğinden fazla maddelerin vücutta birikmesi) ve kalbi besleyen koroner damarların anomalileri de kalp kasını etkileyebilir.

Kliniğimizde etkin bir tanı süreci için;

Miyokard biyopsisi (sağ kalp iç duvarından doku örneği alınması) yapılır.
Alınan doku örneği, histopatolojik inceleme ile iltihaplanma (enflamasyon) açısından değerlendirilir.
Doku örneğinde hapsolmuş olan ve iltihaplanmaya neden olan mikroorganizmalar, PCR ile tespit edilebilir. Böylece viral ve aviral iltihaplanma ayrımı yapılabilir.
Doku örneğinde birikmiş metabolik maddeler saptanabilir.
Koroner damarların durumu, biyopsi alınırken aynı seansta değerlendirilir.
Bu değerlendirmeler sonucunda tanıya uygun ilaçlarla hastalık kontrol altına alınır ve daha fazla ilerlemesi engellenir. Bu tedavi süreçleri kliniğimizde başarıyla yürütülmektedir.