Transkateter Triküspid Kapağa Plasti İşlemi

Transkateter Triküspid Kapağa Plasti İşlemi

Transkateter Triküspid Kapağa Plasti İşlemi

Kalbin sağ kulakçığı ile sağ karıncığı arasında yer alan ve kanın sağ kulakçığa kaçmasına engel olan Trküspit kapakta doğumsal kalp hastalıkları veya edinsel kalp hastalıkları olarak farklı nedenlerden dolayı yetmezlik sorunu ortaya çıkabiliyor. Önceden ancak açık cerrahi ile tedavi edilebilen triküspit kapak yetmezliği, tıp alanında gerçekleşen teknolojik gelişmelerle birlikte artık girişimsel yöntemlerle ameliyatsız olarak tedavi edilebiliyor.

Göğüste kesiye gerek kalmadan, anjiyo yöntemi ile kasıktan girilerek uygulanan Triküspit Klip Kapağa Plasti İşlemi ile hastaların konforlu bir şekilde sağlığına kavuşması sağlanıyor.

Triküspit kapak yetmezliği durumunda, ilaç tedavisi bir süre hastanın normal durumunun devam etmesini sağlar. Ancak bir noktada artık ilaçlar yeterli olmayınca bunu ortadan kaldırmak ya da en aza indirebilmek için kapağa müdahale edilmesi gerekir.

Uzun yıllardan beri bu müdahale cerrahi olarak yapılmakta, daha çok onarım bazen de kapağın değiştirilmesi şeklinde olmaktaydı. Ancak cerrahi yaklaşım özellikle geç kalınmış olgularda yüksek risk taşıdığından cerrahi dışında çözümler uzun süredir araştırılmaktaydı. Mitral kapak için uygulanan mandallama  yönteminin, triküspit kapağa da uygulanabileceği fikri önemli bir umut olmuştu. Son 1-2 yıl içinde uygulanmaya başlanan bu yöntem ile tüm dünyada bugüne kadar 2 bin dolayında hastaya işlem gerçekleştirildi. Özelleşmiş merkezlerde Uzman Çocuk Kalp Doktoru tarafından yapılabilen triküspit klip girişimsel yöntemi ile triküspit kapak yetmezliği rahatsızlığının ameliyatsız olarak tedavi edilmesi hastaların iyileşmesine önemli bir katkı sağlamaktadır.

 

Transkateter Triküspid Kapağa Plasti İşlemi Nasıl Uygulanır?

Triküspit klip, yemek borusuna konulan  ve dört boyutlu inceleme olanağı veren kalp  ultrasonu sistemi (transözofajiyal ekokardiyografi) ve radyolojik görüntüleme sistemi kullanılarak, basitçe kasıktaki toplardamardan girilerek  yerleştirilmektedir. Herhangi bir şekilde kesi yapılması ya da göğsün açılması söz konusu değildir. İşlem yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Hasta bir gecelik hastane yatışının ardından ertesi gün evine gidebilmektedir.